Bol som presvedčený, že Slováci zleniveli…

…no podľa najnovších štatistík Slováci robia viac ako Japonci, ničia si zdravie a pritom majú slabé výplaty.

„Slováci pracujú veľmi často v noci, cez víkendy a rovnako aj na zmeny. To nám spôsobuje zdravotné problémy a naše nízke mzdy nestačia ani na to, aby sme si za ne dopriali viac oddychu či rehabilitácie, upozorňuje vo svojej najnovšej štúdii Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ SR) spolu s ďalšími autormi. Podiel namáhavých pracovných miest na Slovensku je totiž v porovnaní s ostatnými krajinami Európskej únie suverénne najvyšší.“ Zdroj pravda.sk

Slovensko vďaka týmto štatistikám patrí v rámci EÚ v oblasti podielu extrémne napätých pracovných miest na trhu práce k najhorším krajinám.

Pred 15 rokmi, keď som ešte pracoval v USS KE tak od roku 2 000 som každý rok vytýkal zamestnávateľovi, že namiesto najímania ďalších zamestnancov neúmerne zaťažuje tých aktuálnych nadčasmi. Niet sa čomu čudovať, že na Slovensku je v tejto súvislosti typická vysoká miera využívania práce na zmeny. Tú celkovo vykonáva až 25,4 percenta zo všetkých zamestnancov pracujúcich u nás. V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ na tom nie sme dobre ani s prácou v noci, cez víkendy či v neštandardnom pracovnom čase. „Držíme v Európe nelichotivé prvenstvo, keď až 11,1 percenta z celkovej zamestnanosti pracuje v noci,“ píšu odborári. Čo sa týka práce cez víkend, až 14 percent všetkých zamestnancov na Slovensku pracuje v sobotu a 11 percent v nedeľu. A napokon, v neštandardnom čase pracuje celkovo 27,7 percenta ľudí.

Slováci za prácu v nedostatočne kvalitnom prostredí nedostávajú zaplatené ani toľko, aby si dokázali zaplatiť kvalitne strávený oddych. A v konečnom dôsledku na to dopláca ich zdravie. „Slováci sa v zdraví dožívajú len 57 rokov,“ čo znamená, že do dôchodku už väčšina z nich smeruje chorých. „Zatiaľ čo sa v štátoch Európskej únie ľudia nad 65 rokov dožívajú priemerne desať rokov, na Slovensku je to iba päť rokov,“ povedala v tejto súvislosti sociologička Iveta Radičová s tým, že v severských krajinách ide dokonca o 12 rokov.

Takže vážení ministri vlády SR a poslanci NR SR pokračujte naďalej rozbehnutým tempom rušenia nemocníc – a k pribúdajúcim pacientom najčastejšie hospitalizovaným s chorobami obehovej sústavy, nádorovými ochoreniami a chorobami dýchacej sústavy už ani nebude potrebné volať záchranku lebo kým by ich dopravili do nemocníc, tak cestou tam by zomreli. A načo vyhadzovať množstvo peňazí na takýchto chorých pacientov, veď keby ich aj zachránili, tak z takých kriplov by už aj tak žiadny úžitok nebol, takže takto štát aspoň ušetrí na dôchodky tých, ktorí sa svojho dôchodku dožijú! No nie?!

Slov. žurnalisti, prestaňte sa tlačiť USA a organizácii NATO do…!

18.10.2024

Po 70-tich rokoch ste sa prestali tlačiť do… diktátorovi z Východu – konečne. Teraz po 35 rokoch demokratickej slobody ste sa pre zmenu začali tlačiť do… diktátorovi zo Západu. Lenže komunistický diktátorský systém už dávno padol, tak kto resp. čo vás núti kŕmiť nás často neoveriteľnými informáciami?! Hovorím o Putinovej vojne na Ukrajine. [...]

Akú logiku má Ukrajinská bojová stratégia?!

16.10.2024

Tak ruskí okupanti svojou delostreleckou spúšťou v Torecku nechávajú za sebou len trosky a Ukrajinci napriek tomu neustupujú. „Šéf vojenskej administratívy Torecka Vasyl Čynčyk v piatok povedal, že pod kontrolou ukrajinských vojakov zostáva približne 40 až 50 percent mesta. Zvyšok okupovali ruskí vojaci. V meste, v ktorom sa v dôsledku bombardovania nezachovala nedotknutá [...]

Až príliš „veľké oči“ mal Europoslanec Blaha

15.10.2024

Poslanec Blaha bol presvedčený, že ho Vladimír Putin prijme vo svojej kancelárii s otvorenou náručou. Avšak audiencie u prezidenta Vladimíra Putina sa nedočkal. Nádejal sa, že ruský prezident ho privíta s otvorenou náručou, lenže poslanec Európskeho parlamentu nie je partner na stretnutie s prezidentom jadrovej veľmoci. Poslanec Blaha na Červenom [...]

požiar, hasiči, nemecko

Nová hasičská stanica ľahla popolom, nemala požiarny poplachový systém

18.10.2024 09:45

Podľa prvých odhadov vznikli škody za 20 až 24 miliónov eur.

Jahja Sinwár

VIDEO: Sám v zdemolovanom byte. Po drone hodil palicou. Posledné zábery zabitého vodcu Hamasu

18.10.2024 09:10

Izraelská armáda zverejnila zábery z dronu, ktoré podľa nej zobrazujú posledné sekundy života vodcu palestínskej teroristickej organizácie Hamas.

francúzsko, záplavy

Francúzsko postihli silné záplavy, v Paríži zabil muža padajúci strom

18.10.2024 08:30

Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí.

Očkovanie / Očkovanie bez registrácie / Vakcína /

Na očkovanie proti COVID-19 sa čaká aj niekoľko týždňov, termíny sa prideľujú podľa veku

18.10.2024 08:00

Covid je na vzostupe, no dostať sa k očkovaniu je dosť náročné

Realista1

Keď vidím nedostatky, poukážem na ne, hoci si veľmi dobre uvedomujem, že hlavou múr nikdy neprebijem.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 207
Celková čítanosť: 579568x
Priemerná čítanosť článkov: 2800x

Autor blogu