Navaľného sa Putin musí strašne báť…

26. decembra 2023, Realista1, Nezaradené

Počas svojej 20 ročnej diktatúry nechal Putin odstrániť mnohých jeho opozičníkov, no azda najviac sledovaný prípad bol pred piatimi rokmi, vtedy dal príkaz otráviť bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v anglickom Salisbury. (Skripaľa spolu s dcérou otrávili ruskou látkou Novičok).

Podobne to začalo s jeho ďalším opozičníkom Navaľným, toho zadržiavali v trestaneckej kolónii 250 kilometrov východne od Moskvy. No nad Navaľným sa ako keby zľahla zem a tri týždne sa nevedelo, kde je. Keď sa novinárom konečne podarilo Návaľného nájsť, ukázalo sa, že ho presunuli do trestaneckej kolónie v Arktíde. (V pondelok to oznámila jeho hovorkyňa).

Trestanecká kolónia IK-3 v meste Charp v Jamalskoneneckom autonómnom okruhu, kde väznia lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného – ide o jednu z najsevernejších a najvzdialenejších kolónií. „Podmienky sú tam drsné, s osobitným režimom vo večne zamrznutej oblasti“ a veľmi obmedzeným kontaktom s vonkajším svetom.

Presuny väzňov do iných väzníc v Rusku zvyčajne trvajú dlho, niekedy aj týždne. Informácie o mieste ich pobytu príbuzným a advokátom sú počas presunov väzňov obmedzené alebo nedostupné.

Navaľnyj je tŕňom v oku ruského prezidenta Putina od roku 2021 a pre obvinenia z extrémizmu bol uväznený na 19 rokov. (Za mreže sa dostal po tom, čo prežil pokus o vraždu otravou). Zdroj spravy.pravda.sk – Nebol presun Navaľného len preto, aby mal Putin istotu, že sa k nemu (okrem jeho podriadených) už žiadni aktivisti, novinári a médiá nedostanú?